Jagtsæson for los (fi. ilves)

Los (Lynx lynx)

Bestanden af losser (Lynx lynx) i Finland er vokset kraftigt de seneste to år i træk – fra 1.900-2.000 individer i 2008 til mindst 2.300-2.500 i 2010. Det anser det finske Jord- og Skovbrugsministerium dog er for mange, da det går ud over bestanden af andet vildt.

Derfor har ministeriet som en del af vildtplejen netop givet tilladelse til jagt af 459 losser, heraf 90 individer i den nordlige, 238 i den østlige og 131 i den vestlige del af landet. Vildt- og Fiskeriforskningsinstituttet i Finland anser dog kun, at losbestanden maksimalt kan bære en nedlægning af 282 individer, dvs. 38,5 % færre losser.

Antallet jagttegn er for Nordfinlands vedkommende dog hævet kraftigt, for at gøre en præventiv indsat for at bremse den faldende bestand af den vilde skovrener, som allerede i et par år har lidt under en alt for kraftig udtynding. Noget der også kan skyldes et større antal ulve end beregnet. Men det sker også for at begrænse tabet af tamrener hos rendyrsholderne i Nordfinland og Lapland, for hvem rener er en del af husdyrbruget.

Jagtsæsonen på los går fra 1. december til 28. februar.

Hvis du er interesseret, så se mere om lossen på netstedet hos Petola, besøgs- og forskningscenteret for de fire store rovdyr, i Kuhmo med bl.a. et videogalleri og diverse fakta om det flotte kattedyr: www.suurpedot.fi/www/se/arter/lodjur (på svensk, finsk eller engelsk).

Ellers er det jo som turist i Finland også muligt at besøge Petola i Kuhmo: www.luontoon.fi/page.asp?Section=7353 (på svensk, finsk eller engelsk).

Der er yderligere oplysninger om vildt og fiskeri på Vildt- og Fiskeriforskningsinstituttets hjemmeside: www.rktl.fi/svenska/ (på svensk, finsk eller engelsk).

Leave a Reply