Runebergtærte – en kage i dagens anledning, 5.2.

Kager og andre spiselige sager har gennem tiderne fået navn efter forskellige persongestalter lige fra Napoléon til Mr. Sandwich. Samme er naturligvis også tilfældet med Runebergs tærte. Det siges, at nationaldigteren Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) elskede en kage med snaps til ved frokosten. Til trods for, at de fleste anser ham som fadder til denne lille tørkage, der nu hverken har smag eller udseende af en tærte, er det nu nok hans frue, Fredrika Runeberg, der bør tilskrives noget af æren, idet det var hende, der bagte sit Runebergs bagværk til sin mand. Andre mener dog, at tærten går helt tilbage til 1700-tallet, eller at den egentlige ophavsmand var konditor Lars Henrik Astenius, som i 1840’erne bagte de samme tærter.

Opskriften findes i utroligt mange udgaver, alt efter smag. Almindeligvis i en med alkoholsmag og en anden uden. For det meste fugtes kagen med punch, men rom og forskellige likører kan også bruges. Oprindeligt fik den æblesyltetøj på toppen; men i dag er det for det meste hindbærsyltetøj, der dekorerer denne ‘høje hat’.

Og vi er knapt kommer over Knudsdag før end Runebergtærterne er fremme i bagerdisken, selv om kagen egentligt skal markere Runebergdagen, den 5. februar. Bagermestrene elsker nok bare at tyvstarte lidt i festlighederne.

For nutidens danskere er Runeberg ikke særlig bekendt, mens danske skolebørn i begyndelsen af det 20. århundrede nærmest hadede denne herre, eftersom de til tider blev tvunget til at recitere hans digte i dansktimerne. I dag stifter danske skolebørn højest bekendtskab med Runeberg i forbindelsen med nationalsangen, Vort land/Maamme fra 1848.

Forresten studerede sønnen, Walter Runeberg, i København flere omgange og arbejdede i Rom som billedhugger i flere år. Og vil man stifte nærmere bekendtskab med familien, er deres hjem i Borgå/Porvoo i dag offentligt tilgængeligt som museum.

Et eksempel på en opskrift på Runebergtærter:

20-25 stk.

Ingredienser til selve tærterne:

  • 200 g margarine eller smør
  • 1,5 dl sukker eller 1 dl sukker og 0,5 dl brun farin
  • 2 æg
  • 1 dl piskefløde eller crème fraîche
  • 50 g hakkede mandler (kan evt. erstattes af rasp eller hakkede cashewnødder)
  • 3,5 dl hvedemel
  • 1,5 dl kiksekrummer eller knuste brune kager
  • 1,5 tsk bagepulver
  • 1-1,5 spsk kardemomme

Ingredienser til toppen:

Enten:

  • 1 dl piskefløde

Eller:

  • 1 dl flormelis og 2 tsk vand
  • 1 dl fast hindbær- eller æblemarmelade

 

  1. Mandlerne hakkes og kiksene knuses til krummer
  2. Sukkeret røres ud i smørret
  3. Et æg tilsættes ad gangen og røres godt ud i dejen
  4. Tilsæt de tørre ingredienser i dejen, mens den røres igennem
  5. Fyld dejen halvt op i små papir- eller folieforme eller brug en pladeform til muffins eller tærter (selv om tærterne i Finland nærmest har udseende af en høj hat; men formen til det kan kun købes i Finland). Formen kan evt. smøres og drysses med lidt rasp
  6. Lav en fordybning i midten med en tommelfinger dyppet i mel
  7. Fyld fordybningen med en klat marmelade
  8. Bag tærterne ved 175° eller 200° C i 20 eller 10-15 minutter nederst i ovnen
  9. I mellemtiden piskes fløden eller sukkerglasuren røres sammen klar til brug, når tærterne er taget ud af ovnen
  10. Tærterne kan evt. fugtes med en blanding af lidt vand og punch, som skal have lov at suge ind i tærterne, inden de dekoreres yderligere
  11. Lav en ring af flødeskum eller sukkerglasur (sprøjtet ud gennem et hjørne af en lille plastikpose)
  12. En klat marmelade fyldes i midten.

Runebergtærterne kan passende serveres til lørdagskaffen, eller om ikke andet i anledning af Runebergdagen.